Paragraaf G - Grondbeleid

Algemeen
Het grondbeleid dat de Gemeente Geertruidenberg voert is een middel om doelstellingen van het meer omvattende ruimtelijk beleid te kunnen realiseren. Het gaat dan voornamelijk om doelen op het gebied van wonen, werken en verblijven. Hoe we dat grondbeleid inzetten staat omschreven in de Nota Grondbeleid 2019.  Deze strategische nota vormt het algemeen kader voor het grondbeleid en de gemeentelijke grondexploitatie.

 

Situationeel grondbeleid
De Gemeente Geertruidenberg voert een situationeel grondbeleid. Dat houdt in dat er binnen de gemeentegrenzen zowel sprake is van grondexploitaties die door en voor rekening van marktpartijen worden ontwikkeld als van grondexploitaties die door de gemeente zelf worden gevoerd. 

In het geval van faciliterend grondbeleid is de gemeente voornamelijk faciliterend aan de ontwikkelende partij. In deze gevallen voert de gemeente vooral haar publiekrechtelijke taken uit zoals het vaststellen van een omgevingsplan. In deze gevallen is er sprake van kostenverhaal  waarbij de gemeentelijke kosten op de initiatiefnemer worden verhaald.

Bij de variant waarbij de gemeente actief grondbeleid voert en dus zelf gronden in ontwikkeling neemt is er sprake van een traject waarbij de gemeente zelf gronden verwerft, beheert,  juridisch en technisch bouwrijp maakt,  uitgeeft en het openbaar gebied inricht. Aan deze vorm van grondbeleid zijn risico's, maar ook kansen verbonden.

 

Bouwgrond in exploitatie
In 2024 had de Gemeente Geertruidenberg twee complexen zelf in exploitatie, te weten:
- Wim Boonsstraat
- Donge-oevers

Het complex Wim Boonsstraat wordt naar verwachting in 2024 afgerond waardoor in 2025 alleen het complex Donge-oevers nog in exploitatie is. Binnen het complex Donge-oevers bestaan drie deelgrondexploitaties te weten: Oude Haven, Rivierkade en  Achter de Hoeven. Voor een nadere toelichting op deze grondexploitatie wordt verwezen naar de paragraaf Donge-oevers.

Door middel van de jaarlijkse Voortgangsrapportage Grondexploitatie wordt de grondexploitatie  geactualiseerd en nader toegelicht. Dit vindt plaats in het najaar.

 

Winstneming
Normaliter wordt bij het afronden en  afsluiten van een grondexploitatie het resultaat genomen. Op basis van het realisatiebeginsel kan bij  grondexploitaties met een geprognosticeerd positief eindresultaat echter ook tussentijds winst worden genomen. De mogelijkheid tot het nemen van winst wordt afgewogen bij de jaarstukken. Voor de begroting wordt op voorhand geen winst ingerekend. Hierdoor verloopt de grondexploitatie volledig via de balans en budgettair neutraal voor het begrotingsresultaat.

 

Reserve
Ten behoeve van het opvangen van risico's binnen de grondexploitatie wordt een Algemene Reserve Grondexploitatie aangehouden.  De  omvang van de reserve bedraagt per 1-1-2024  € 243.000 (zie toelichting op de balans in de jaarstukken 2023). Resultaten van de (toekomstig af te sluiten) grondexploitaties voegen we toe of onttrekken we aan de algemene reserve. 

 

Voorziening
Indien er een voorzienbaar tekort is binnen een grondexploitatie wordt het tekort direct genomen of wordt een voorziening gevormd ter grote van dit tekort.  Omdat voor de bestaande grondexploitaties geen tekort wordt voorzien is er thans geen voorziening gevormd.