Paragraaf I - Duurzaamheid

Paragraaf I - Duurzaamheid

Terug naar navigatie - Paragraaf I - Duurzaamheid

Duurzaamheid 2023
Het jaar 2023 staat in het teken van uitvoering  en actualiseren. De Regionale Energiestrategie, de Transitievisie Warmte en het Duurzaamheidsprogramma zijn alle drie vastgesteld en moeten de komende jaren verder worden uitgevoerd. De eerste doelen uit het Duurzaamheidsprogramma lopen tot 2022, dat zal dan ook moeten worden geactualiseerd aankomend jaar.

 

De focus van de uitvoering van de Regionale Energiestrategie zal de komende jaren vooral liggen op het besparen van energie, de toekomst van het Amerwarmtenet en het gereed maken van het elektriciteitsnet voor zowel het opwekken van voldoende energie als het aanleveren daarvan. Voor de grootschalige energieopwekking starten we met de voorbereidingen. Vanwege de schaarste op het elektriciteitsnet kunnen we deze op dit moment nog niet direct aansluiten. De RES loopt echter tot en met 2030, we verwachten dat ruim voor die tijd het elektriciteitsnet is verzwaard. Binnen de warmtetransitie gaan we in 2023 aan de slag met verdiepende onderzoeken en starten we in de drie verkenningswijken met het opstellen van de wijkuitvoeringsplannen.

 

In de Transitievisie Warmte zijn hiervoor de eerste verkenwijken aangewezen. We onderzoeken de financiële en technische haalbaarheid van de warmteplannen voor deze buurten, evenals het draagvlak. De uitkomsten van deze verdiepende onderzoeken gaan de basis vormen voor de latere Wijk Uitvoeringsplannen (WUPs). In zo’n WUP gaan we bijvoorbeeld concreet voor een buurt of wijk in op hoe we van het aardgas afgaan en in welk tempo. De planning is dat we de eerste WUP in 2023 aanbieden aan de raad. Participatie en communicatie staan hierbij hoog in het vaandel, evenals een betaalbare en haalbare visie. Dit zal mede afhankelijk zijn van de bijdrage vanuit het rijk. Vervolgens blijven we in het kader van het duurzaamheidsprogramma volop aan de slag met energiebesparing en individuele opwek; we organiseren in het eerste kwartaal van 2023 weer een collectieve inkoop zonnepanelen, houden buurtacties energiezuinig wonen, leiden energiecoaches op en houden een collectieve inkoopactie voor hybride warmtepompen zodra deze weer goed leverbaar zijn. Hiermee kunnen inwoners als tussenstap naar aardgasvrij, direct tot wel 70% van hun aardgasgebruik terugdringen. Begin 2023 zullen we een nieuw uitvoeringprogramma indienen bij het rijk in het kader van het Nationaal Isolatieprogramma (NIP). Op basis daarvan krijgt de gemeente structureel geld voor het uitvoeren van de isolatie aanpak. Dit is anders dan voorgaande jaren, toen konden we steeds eenmalige subsidies aanvragen bij het Rijk (de RREW en RRE). We verwachten nu met één aanvraag, dus voor meerdere jaren uitvoeringsgeld te krijgen. 


Het duurzaamheidsprogramma heeft in 2021 een boost gekregen. Zo hebben we de doelstellingen voor de aantallen zonnepanelen op daken allemaal gehaald, is het budget voor duurzaamheidsleningen verdubbeld vanwege het grote succes hiervan, zijn de transitievisie warmte en de regionale energiestrategie opgesteld en hebben we een subsidie voor groene daken en regenwaterafkoppeling opgezet. Daarnaast hebben we nog tal van andere, kleinere projecten en activiteiten gehouden om de bewustwording onder inwoners te vergroten en hen te stimuleren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan collectieve inkoopacties voor zonnepanelen en informatiesessies rondom de warmtetransitie. Het huidige duurzaamheidsprogramma heeft een doorlooptijd tot en met 2022. Deze zal in 2023 moeten worden geactualiseerd. Het nieuwe coalitieakkoord en het opgavegericht werken biedt kansen om het nieuwe duurzaamheidsprogramma ook op deze manier vorm te geven.