Paragraaf H - Duurzaamheid

Duurzaamheid 2023

In 2023 is het programmaplan Duurzaamheid opgeleverd en vastgesteld. Hierdoor is een verscherpt beeld ontstaat wat nodig is om tot een duurzaam Geertruidenberg te komen. In totaal zijn vier pijlers te onderscheiden: Energie, Duurzame mobiliteit, Circulariteit en Klimaatadaptatie. 

 

Voor Energie ligt het zwaartepunt op de Energie-infrastructuur, Warmte, Regionale Energiestrategie en Isolatie. De gemeente speelt een cruciale rol in de regionale netcongestie, hiervoor bestaan veel regionale overleggen, waar wij als gemeente aan deelnemen. Voor warmte heeft de focus gelegen op 3 wijken, om daar tot analyses te komen hoe het mogelijk is om op termijn van het gas af te gaan. Vanuit de Regionale Energiestrategie spelen meerdere zaken, maar het primaat ligt voor onze gemeente bij isoleren, warmte en schone energie. Tot slot hebben we NIP subsidies toegewezen gekregen van het rijk, waarmee wij nu budget hebben toegewezen om isolatie bij woningen ook daadwerkelijk mogelijk te maken. Inwoners die voldoen aan de criteria hebben hier recht op. 

 

Duurzame mobiliteit heeft in 2023 niet de prioriteit gekregen. Wel zijn stappen gezet in de laadinfrastructuur voor elektrische  auto's. 

 

Voor Circulariteit ligt de focus in eerste instantie op particulier afval, om tot een beter gescheiden inzameling te komen. En daarmee de hoeveelheid restafval te verminderen. Daarin zijn stappen gezet. Vervolgstappen zijn om dit nog verder te minimaliseren en om ook de grondstoffen van deze reststromen optimaal te hergebruiken. Daarnaast geven we invulling aan de circulaire economie en zijn we met bedrijven actief om stappen te zetten in een circulaire bedrijfsvoering. Wens is daarbij dat de bedrijven elkaar enthousiasmeren en inspireren. Ook afvalstromen zijn in beeld, maar de uitwerking vraagt nog verdere uitwerking. 

 

Voor klimaatadaptatie zijn meerdere acties relevant voor inwoners, waarmee zij worden gestimuleerd om klimaatadaptief te denken en handelen. Ook krijgt het een prominente rol in de Duurzame Inrichting Openbare Ruimte (DIOR) en zijn we ondertussen actief geweest om bij enkele projecten klimaatadaptieve maatregelen mogelijk te maken. De nadruk ligt daarbij op wateroverlast en hittestress, omdat deze elementen het meest relevant zijn binnen de gemeente.