Ook in 2023 zal het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) hulp organiseren en aanbieden voor ouders en jeugdigen met betrekking tot de taken zoals genoemd in de Jeugdwet. Hierbij wordt gewerkt aan de volgende vier doelstellingen:

 

  • Informatie en advies over opvoeden en opgroeien;
  • Ambulante jeugdhulp en gezinsbegeleiding op alle leefgebieden;
  • Coördinatie van jeugdhulp en arrangeren van passende zorg;
  • Inzetten op vergroting van zichtbaarheid en bereikbaarheid van het CJG.

Naast deze algemene doelstellingen zijn er voor 2023, net als in 2022, incidentele middelen beschikbaar om twee extra doelstellingen te realiseren. De gemeente Geertruidenberg ontvangt extra rijksmiddelen ten behoeve van de jeugd(zorg) en NPO gelden. Het Rijk heeft wel een intentie aangegeven waaraan de extra rijksmiddelen t.b.v. de jeugd kan worden besteed, waaronder het wegwerken/verkorten van de wachtlijsten. De NPO-gelden zijn ingezet in samenspraak met het onderwijs. Deze middelen worden o.m. ingezet om onderstaande doelstellingen te realiseren:

 

  • Het overbruggen van wachttijden in de beschermingsketen en van de zorgaanbieder zonder zelf een wachtlijst te hoeven hanteren;
  • Het bieden van extra ondersteuning binnen het onderwijs gericht op opvoedondersteuning, coaching van leerkrachten, delen van kennis met betrekking tot jeugdwet versus onderwijs en meldcode.

Dit alles past binnen de doelstellingen vanuit de eerder benoemde missie en speerpunten, zoals "eerder erbij en integrale ondersteuning" en "doelmatige inzet van middelen". 

Het uitgangspunt is dat eventuele kostenstijging voor bedrijfsvoering of overhead alleen veroorzaakt mag worden  door indexeringen of door nieuw beleid, waar het bestuur van het CJG expliciet vooraf mee instemt. Op basis van de begroting 2023 bedraagt de bijdrage voor het CJG in 2023 € 1.197.150.

 

Het CJG kende in 2023 een groei van het aantal advies- en onderzoeksvragen. Gecombineerd met langdurige zieken ontstond wel een druk op de wachttijd. Het is onder meer hierom dat verzocht is om een extra bijdrage ter grootte van het overschot van de bijdrage in 2022. Samen met de kosten voor de CAO loonstijging is deze extra bijdrage opgenomen in de begrotingswijziging. De bijdrage voor het CJG komt daarmee in 2023 op € 1.352.580. Er zijn in 2023 een aantal maatregelen genomen voor om de wachttijd te bekorten.

 

Voor de zomer is in de gemeente Drimmelen de volgende motie aangenomen:
Verzoekt het college om in overleg met de gemeente Geertruidenberg en het CJG te komen tot prestatieafspraken en deze voor het eind van 2023 met de raad te delen met daarin de volgende doelstelling: 


•Alle acties van het CJG zijn erop gericht om te voldoen aan de doelstelling om te voorzien in een maximale wachttijd van 4 weken. 
•In alle P&C stukken komt een gestandaardiseerd overzicht in de vorm van een tabel over de voortgang van de wachttijden, zodat de raad naar inzicht kan bijsturen. 
•De raad een budgetvoorstel te doen bij de begrotingsbehandeling voor volgend jaar gericht op uitbreiding van de formatie van het CJG voor de jaren 2024 en 2025 om de totale tijd van het hulpverleningstraject voor jeugdigen te verkorten. 

 

De raad van Geertruidenberg besloot daarop deze uitnodiging aan te nemen en proactief in overleg te treden met het CJG en de gemeente Drimmelen en zo te streven een gelijk speelveld voor alle gebruikers van het CJG. Dit heeft ertoe geleid dat er een afspraak ligt dat de wachttijd (voor een afspraak) maximaal 4 weken mag duren en dat het CJG hierover rapporteert. Vanaf september 2023 is de wachttijd maximaal 2 weken geweest.
De extra middelen voor het overbruggen van wachttijden in de beschermingsketen en van de zorgaanbieder zijn hierbij noodzakelijk gebleken. 

 

Eind 2023 is de extra ondersteuning binnen het onderwijs gericht op opvoedondersteuning, coaching van leerkrachten, delen van kennis met betrekking tot jeugdwet versus onderwijs en meldcode, geëvalueerd: 


- Het specifiek benoemde doel: Na 2 jaar zijn de scholen voldoende toegerust om hulpvragen te normaliseren, is er verduidelijking en gesprek over werkwijze tussen onderwijs en jeugdwet en weten scholen hoe zij de Meldcode Kindermishandeling moeten hanteren, slechts deels behaald. Er is veel onduidelijkheid wat met normaliseren wordt bedoeld, het snijvlak onderwijs/jeugdwet is nog regelmatig punt ter discussie en niet alle scholen hebben de volledige training Meldcode Kindermishandeling doorlopen. 


- De inzet wordt bijna overal erg gewaardeerd en de samenwerking is goed/verbeterd.
Er waren het afgelopen jaar 745 consultatievragen van leerkrachten of IBers aan de contactpersonen CJG binnen het onderwijs, 241 adviesgesprekken met jeugdigen (hierbij ook meerdere gesprekken met een jeugdige), en 77 aanmeldingen via school naar het CJG. Het gaat hier om cijfers van Geertruidenberg en Drimmelen samen. De inzet wordt in 2024 voortgezet met verscherpte doelstellingen en voorwaarden.