Per 1-1-2023 is het hoogstwaarschijnlijk dat de Omgevingswet (OW) en de Wet Kwaliteitsborging (WKP) van kracht gaan worden. Nieuwe aanvragen vanaf deze datum worden afgehandeld conform nieuwe wetgeving. De lopende aanvragen worden afgewerkt  onder de Wabo. Dit betekent dat er twee verschillende vergunningprocedures worden gevolgd waarvan de vergunningprocedures onder de Wabo worden afgerond en ook niet meer worden opgestart. De dienstverlening sluit aan op de Omgevingswet en de Wet Kwaliteitsborging.  

 

Financieel:

 

Door de sterk gestegen grondstoffen, stijging brandstofprijzen en onzekerheid over het verloop van de oorlog in Oekraïne zijn investeringen die gepland waren in bouwprojecten niet meer vanzelfsprekend. Hierdoor kunnen er minder bouwaanvragen worden ingediend dan was voorzien, hetgeen risico's met zich meebrengt voor de inkomsten bouwleges. Ook de komst van de OW en met name implementatie van de WKP heeft een beperkt effect op de leges omdat een beperkt aantal taken komt te vervallen, maar gelijkertijd komen er taken bij. De inschatting is dat dit gaat om ca 3 % (€ 14.100) van de legesopbrengst.  

 

De Omgevingswet is in 2023 uitgesteld naar 1 januari 2024. Tot het einde van 2023 was er nog onzekerheid over de invoering van deze wet in combinatie met de Wet Kwaliteitsborging (Wkb). Eind 2023 is door minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening besloten dat verbouwingen vallende onder de gevolgklasse 1 (woningen, bedrijfspanden) niet onder de Wkb worden behandeld tot 1 januari 2025. Voorgaande betekent dat het aantal meldingplichtige bouwwerken onder de Wkb beperkt zullen blijven. Eind 2023 zijn nog een aantal plannen ingediend zodat deze nog onder Wabo afgehandeld dienen te worden. 

 

Financieel:

Het aantal verleende vergunningen ligt circa 10% lager dan 2022.  Deels is dit te verklaren dat het aantal vergunningen in het tweede halfjaar van zonnepanelen in beschermd stadsgezicht is afgenomen. Er zijn echter wel meer grotere projecten gerealiseerd dan was voorzien en dat heeft geleid tot een overschrijding van de leges in t.o.v. de primaire begroting. Gedurende het jaar is prognose opbrengst leges wel in de P&C cyclus aangepast, echter blijkt ook einde het jaar dat de leges wederom een forse overschrijding hebben t.o.v. bijgestelde begroting. Dit wordt veroorzaakt door enkele grote bouwprojecten, zoals het kindcentrum aan de Parklaan en de woningbouw aan de Vijfhoevenlaan. Voor deze projecten zijn bestemmingsplannen opgesteld, welke pas qua procedure in het 4e kwartaal afgerond konden worden. Dit heeft geleid dat de vergunningverlening van deze projecten nog in 2023 konden worden afgerond.