In 2023 wordt het nieuwe onderwijsachterstandenbeleid vastgesteld. In de gemeente Geertruidenberg vinden wij het belangrijk dat alle kinderen hun talenten kunnen ontplooien. Het vergroten van de kansen voor kinderen met (taal-)achterstanden maakt hier een belangrijk onderdeel van uit. In het nieuwe beleid wordt  met name gekeken naar het vergroten van de doelgroep en de versteking van de doorgaande leerlijn. In de voor- en vroegschoolse periode krijgen kinderen onder andere aan de hand van VVE-programma's de ondersteuning die ze helpt bij het inlopen van hun taal- of sociaal emotionele achterstand. Bij de uitvoering wordt gekeken naar het aanhaken bij andere relevante projecten binnen het sociaal domein.

 

Het onderwijsachterstandenbeleid heeft als doel onderwijsachterstanden van kinderen, vroegtijdig te signaleren en te bestrijden, denk aan kinderen die op basis van hun omgevingskenmerken een vergroot risico lopen op een onderwijsachterstand. Inzet van deze middelen is grotendeels gericht op de voor- en vroegschoolse educatie, maar ook overige zaken die een positieve bijdrage hebben kunnen we (mee)subsidiëren.  

 

Gedurende 2023 zijn we druk geweest met het opstellen van nieuw beleid rondom de voor -en vroegschoolse educatie met als visie dat we het in de gemeente Geertruidenberg belangrijk vinden dat alle kinderen hun talenten kunnen ontplooien. Het vergroten van de kansen voor kinderen met (taal-)achterstanden maakt hier een belangrijk onderdeel van uit. In het nieuwe beleid wordt  met name gekeken naar het vergroten van de doelgroep en de versterking van de doorgaande leerlijn. In de voor- en vroegschoolse periode krijgen kinderen onder andere aan de hand van VVE-programma's de ondersteuning die ze helpt bij het inlopen van hun taal- of sociaal emotionele achterstand. Bij de uitvoering wordt gekeken naar het aanhaken bij andere relevante projecten binnen het sociaal domein.