De nieuwe wet gemeentelijke schuldhulpverlening geeft gemeenten taken inzake vroegsignalering. De wettelijke taken zijn geïmplementeerd. De aangekondigde landelijke aanpak geldzorgen, armoede en schulden zorgt voor een bredere inbedding van deze vroegsignalering. De nieuwe aanpak moet ondersteunen bij de preventie van schulden en een kortere doorlooptijd van schuldhulptrajecten. Het betreft een integrale aanpak met fiscale, juridische en praktische uitvoeringsmaatregelen. De focus ligt hierbij ook op het beter bereiken van de doelgroep. Daarnaast richten de inspanningen zich op de nieuwe taak om schuldhulpverlening te bieden aan ondernemers.

 

Het is een uitdaging om de nieuwe aanpak te implementeren met de huidige personeelstekorten. Eind 2022 wordt bekend welke extra middelen en ondersteuning gemeenten (en andere partijen) ontvangen voor de landelijke aanpak. Het streven is de nieuwe aanpak binnen de beschikbare middelen te implementeren.

 

In 2023 is de vroegsignalering uitgevoerd conform wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Hierbij hebben we brieven verstuurd, telefoontjes gepleegd en huisbezoeken afgelegd. Het bereik is in 2023 gelijk gebleven t.o.v. 2022. 

 

We zien dat er steeds meer overeenkomsten worden gesloten met de NVVK en meer aanbieders hun vroegmelding in het systeem plaatsen. Hierdoor kunnen we wel eerder met de inwoners contact leggen.