Sinds 2020 is er een Lokaal Sportakkoord voor onze gemeente. Dit is opgesteld door een sportformateur samen met de gemeente, lokale sportaanbieders en externe partijen met raakvlakken tot sport. Dezelfde formateur is aangesteld voor het opstellen van een preventie akkoord. Vanaf 2023 werken we binnen onze gemeente met een sport- en preventie akkoord. Realisatie in de praktijk wordt gedaan met  behulp van het uitvoeringsbudget. 

 

De buitensportverenigingen kunnen, indien zij dit wensen, begeleid worden bij het doen van een aanvraag voor de landelijke BOSA¹-subsidie voor duurzaamheidsmaatregelen. Dit is een verantwoordelijkheid van de verenging. SportStroom kan deze begeleiding bieden. Indien de BOSO-subsidie wordt verkregen kan de vereniging bovendien een beroep doen op een lening uit de “Stimuleringslening duurzaamheid sportaccommodaties”.

 

¹ BOSA: Stimulering Bouw en Onderhoud van Sportaccommodaties

 

In 2023 maken we verdere stappen naar toekomstbestendige sportaccommodaties. Alle veldverlichting  laten we keuren op veiligheid en gestelde normen door de verschillende sportbonden. In navolging op deze keuring wordt waar nodig de veldverlichting vernieuwd of aangepast. Dit geldt alleen voor de veldverlichting welke wordt aangemerkt als basisvoorziening. Eenmalig benodigd budget voor de keuring bedraagt € 20.000 exclusief btw. 

 

Naast het inzetten van de buurtsportcoach voor het organiseren van activiteiten voor de doelgroepen jeugd, senioren en mensen met een beperking worden ze ook al jaren ingezet binnen het primair onderwijs. Dit voor het geven van bewegingslessen en aanverwante activiteiten. Met het aanstellen van een verenigingsondersteuner gaan we het bereik vergroten. Deze moet bijdragen aan het vitaliteitsproces van de verenigingen. Deze pilot wordt bekostigd met het uitvoeringsbudget voor het Lokaal Sportakkoord.

 

Het Lokaal sport- en preventieakkoord is geactualiseerd en maakt sinds 2023 deel uit van de Brede SPUK-regeling. Deze regeling is voor alle gemeenten beschikbaar gesteld voor sport en bewegen, gezondheidsbevordering, cultuurparticipatie en de sociale basis. Het geeft gemeenten de mogelijkheid om diverse afspraken uit te voeren. Deze afspraken worden vastgelegd in het Hoofdlijnen Sportakkoord II, het gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en het Preventieakkoord. 

 

De regeling bestaat uit 3 hoofdthema's. Sport, bewegen en Cultuur is één van die thema's welke is opgedeeld in Lokaal Sportakkoord en Brede Regeling Combinatiefunctie. Uit laatstgenoemde worden de buurtsportcoaches mede gefinancierd. Sportservice Noord Brabant doet de detachering van de buurtsportcoaches binnen de gemeente Geertruidenberg. Op basis van een financieel en inhoudelijk plan, aangeleverd door Sportservice, passend binnen de gestelde kaders door de gemeente wordt vorm gegeven aan de inzet van de buurtsportcoaches. Door uitval van de regiomanager en de coördinator buurtsportcoaches was 2023 een bewogen jaar. Desondanks zijn er veel activiteiten voor verschillende doelgroepen georganiseerd. En zijn op de meeste basisscholen de bewegingslessen verzorgd. 

 

Er is een plan van aanpak opgesteld door LVRNK en Dovici B.V., als vervolg op het rapport Beter door Verbinding (rapport positionering sport -en maatschappelijk vastgoed gemeente Geertruidenberg. Het opgestelde plan van aanpak is richting gevend. Welke voorgestelde stappen, fasering en planning zijn er benodigd. Daarbij welke personele en financiële gevolgen het heeft om te komen tot een oprichting van een sport- vastgoedbedrijf. Het plan van aanpak wordt in 2024 ambtelijk besproken om dit naar alle waarschijnlijkheid eind 2024 ter besluitvorming voor te leggen. 

 

Alle veldverlichting is gekeurd. Op basis van het rapport gaat vanaf 2024 de veldverlichting aangepakt worden. 

 

In 2023 is er een start gemaakt met de SportclubAPK bij alle buitensportverenigingen. Dit wordt aangeboden door Sportservice Noord Brabant. Tijdens de SportclubAPK wordt een vereniging gecheckt op verschillende thema's, professionals en vrijwilligers, duurzaamheid en inclusief sport en bewegen. Met de verkregen inzichten kunnen verenigingen verder om zich vitaal en duurzaam te (blijven) ontwikkelen.