Een goed ingerichte treasury zorgt ervoor dat de gemeente altijd over voldoende liquide middelen beschikt om haar activiteiten te betalen. Dit doet de gemeente door – indien noodzakelijk – aanvullend op de inkomsten vreemd kapitaal aan te trekken. Bij een overschot aan liquide middelen moeten deze middelen op een veilige manier worden uitgezet. Om de behoeften hierin goed te leren kennen, is inzicht in de toekomstige financiële stromen nodig. Binnen de ramingen van treasury wordt m.n. gekeken naar de rentelasten op lange en korte termijn leningen. De alsdan berekende rentelast wordt volgens vooraf bepaalde verdeelsleutels (veelal een rekenrente*) verdeeld over de verschillende exploitatiebudgetten.

  • De rekenrente  is de uitkomst van de totale rentelast (van alle langlopende en kortlopende geldleningen) verdeeld over de totale boekwaarde van de gerealiseerde investeringen. Gezien de relatief lage rentepercentages wordt al een aantal jaren 0,75% rekenrente gehanteerd.

Bij treasury is met name de rentelast vanwege de door de gemeente gedane investeringen / exploitatie uitgaven van belang. Omdat in 2023 geen kortlopende leningen zijn afgesloten terwijl rekening is gehouden met een lage rentelast, is op de rentelast van de kortlopende geldleningen een voordeel behaald. Daarnaast is vanwege de achterblijvende investeringen minder gebruik gemaakt van de beschikbare financiële ruimte. De geleende bedragen zijn namelijk langer dan verwacht op de gemeenterekening blijven staan waardoor er een rentevergoeding van de BNG is ontvangen.