De inwerkingtreding van de Omgevingswet is opnieuw uitgesteld, ditmaal tot 1 januari 2023. Deels is dit te wijten aan Covid-19 maar vooral ook aan het onvoldoende functioneren van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO): de digitale omgeving waarbinnen alle bestemmingen, plannen en regels landelijk zijn in te zien.
In 2021 heeft de gemeente Geertruidenberg gestaag doorgewerkt aan de implementatie van de Omgevingswet. De volgende zaken zijn afgerond en vastgesteld/ wordt aan gewerkt:
1. De Omgevingsvisie
De Omgevingsvisie is op 03-06-2021 door de Raad vastgesteld. Daarmee is de belangrijkste basis voor het toekomstig ruimtelijk beleid gelegd. De Omgevingsvisie is in te zien op de gemeentelijke website als interactieve kaart. Deze kaart vormt de digitale basis voor de volgende stap in het proces: het Omgevingsplan, een bestemmingsplan voor de gehele gemeente.
2. Het Omgevingsplan
Het doel is om voor 2026 een bestemmingsplan te maken voor de gehele gemeente. Dit is een wettelijke taak. Er is gekozen voor een gebiedsgerichte aanpak: het oudste bestemmingsplan eerst.
Het proces om te komen tot 1 gemeentebreed Omgevingsplan is vastgelegd in een Plan van Aanpak. Deze is op 24-02-2022 door de Raad vastgesteld.
Gestart wordt met als pilot Dombosch. Met Dombosch is een aantal jaren geleden door een extern adviesbureau een start gemaakt tot het maken van een bestemmingsplan nieuwe stijl. Door personele tekorten is hier destijds geen vervolg aan gegeven. Nu wordt de aanvankelijke opdracht omgezet tot het eerste deel van het Omgevingsplan. Zo kan ervaring worden opgedaan met de nieuwe werkwijze en kan Dombosch als voorbeeld dienen voor de volgende delen van het nieuwe Omgevingsplan.
3. Minimale acties
Er wordt gewerkt aan de minimale acties die juridisch en bedrijfsmatig noodzakelijk zijn voor de invoering van de Omgevingswet. Dit omvat:
a. De digitalisering "Digitaal Stelsel Omgevingswet" (DSO)
De digitalisering DSO is afgerond voor zover de huidige ontwikkelingen op Rijksniveau dit toelaten. De aangepaste werkprocessen voor vergunningen, toezicht en handhaving kunnen worden ingevoerd. Het DSO is opgenomen in het gemeentelijk plan digitale dienstverlening. Er is in 2021 voldoende budget gereserveerd om eventuele kosten in 2022 te kunnen dekken.
b. Het opleiden van medewerkers
In 2021 is het digitale opleidingsplan Owet aangekocht. Er is in kaart gebracht welke inzet aan uren per medewerker noodzakelijk zal zijn en voorgelegd aan het management.
De opleiding is inmiddels te volgen via het gemeentelijk Talent Ontwikkel Platform (TOP).
c. Aanpassing van de gemeentelijke regels en verordeningen
De gemeentelijke regels en verordeningen worden een vast onderdeel van het Omgevingsplan zodat iedereen kan zien welke regels gelden in een bepaald gebied. Aanpassing is een wettelijke taak.
Op 1 januari 2022 is een externe medewerker gestart met als taak het inventariseren en actualiseren van allen gemeentelijke regels en verordeningen. De verwachting is dat dit onderdeel kan worden afgerond uiterlijk in het laatste kwartaal van 2022.
d. Burgerparticipatie
De Nota burgerparticipatie met daarin de wijze waarop participatie wordt vormgegeven binnen de Omgevingswet is door de Raad vastgesteld op 24-02-2022. Het dienstverleningsconcept is vastgesteld op 08-04-2021.
e. Samenwerking met ketenpartners
De Omgevingswet beoogt met name een nauwe samenwerking met de ketenpartners. Hiermee wordt al volop geoefend door middel van het organiseren van Omgevingstafels waarbij fictieve aanvragen tot een ontwikkeling worden besproken. Er wordt nog onderzocht welke samenwerkingsvorm het beste werkt, maar ook dit verloopt volgens schema. Het uitstel van de inwerkingtreding van de Omgevingswet geeft meer ruimte voor het oefenen en zoeken naar de prettigste en meest praktische vorm van samenwerking.
4. De (beleids) Programma's
De Omgevingswet gaat uit van actueel beleid om snel te kunnen inspringen op maatschappelijke ontwikkelingen en de gevolgen hiervan op het grondgebied. In 2022 wordt vorm gegeven aan de programma 's Wonen en Openbare Ruimte.
5. Cultuurverandering
De Omgevingswet omvat, naast het regelen van bovenstaande praktische zaken, ook een omschakeling in denk- en handelwijze. De Omgevingswet beoogt naast 30% nieuwe wet- en regelgeving, voor 70% een cultuurverandering teweeg te brengen. Bij een binnenkomend initiatief moet niet gekeken worden naar waarom iets niet kan, maar gezocht worden naar mogelijkheden om een ontwikkeling wel mogelijk te maken binnen de kaders van de Omgevingsvisie. Een snel veranderende samenleving vraagt om een gemeente die voortvarend kan inspringen op actuele maatschappelijke ontwikkelingen.
6. Financiën
Voor alle voorgaande ontwikkelingen is in de begroting budget gevraagd en aansluitend door de Raad ter beschikking gesteld. Op basis hiervan is het mogelijk om de doelstellingen te behalen en de Omgevingswet goed en degelijk te kunnen implementeren.
Aansluitend zal de cultuurverandering zoals omschreven onder 5. worden uitgewerkt op initiatief van het management.
|